Valg av leggemønster

Hvordan flisene skal legges er i grunn et helt subjektivt emne, men vi ønsker å presentere de mest brukte mønstrene. Det selges i dag fliser som er både kvadratiske og rektangulære, og først når man har tatt valget på formatet, kommer man frem til leggemønster.

Et mye brukt leggemønster, som bidrar til å skape litt liv i rommet, og som fremdeles foretrekkes av mange er å legge flisene diagonalt. På denne måten får man diagonale fuger i rommet, og en pen kant mot veggen. Dette er mest brukt i eldre hus, ettersom hus med moderne linjer ønsker å beholde disse også i leggemønsteret. Når man legger fliser med dette mønsteret er det viktig å planlegge godt før man begynner leggingen. Det er ikke så mye som skal til før man kommer ut feil, og det er penest dersom man får ganske store kapp inn mot veggen.

Et mønster som bidrar til å minske mengden avkapp, og som er forholdsvis enkelt med tanke på planlegging av leggingen m.m. er tilfeldig forskyvning. Her begynner man gjerne med en hel flis i hjørnet (pass på at veggen er rett, samt at du ikke får for liten eller stor kapp i motsatt ende av rommet), og legger hele fliser frem til den andre veggen. Den kappen man får når den siste flisen blir tilpasset, er den størrelsen man starter med på neste rad. På denne måten blir det svært lite avkapp, og man har mindre hensyn å ta når man planlegger.

Det mest brukte leggemønsteret er uansett det mønsteret som følger flisens format. Her legger man flisene inntil hverandre uten å bryte fugene. Man før da meget rette enkle linjer. Met dette mønsteret er det også viktig at man planlegger nøye før leggingen påbegynnes, slik at man unngår en større kapp i ene siden av rommet enn man har i den andre siden. Til denne leggemetoden er det også viktig å bruke laser eller vater ofte slik at man følger nøye med og ikke innarbeider en skjevhet i arbeidet som er vanskelig å kompensere for videre.

Dette var de tre mest brukte leggemønstrene. Dersom du lurer på hvilke andre mønstre som kan brukes, kan du ta en prat med en av våre ansatte, og vi vil vise deg en verden av muligheter, der man kan kombinerer forskjellige størrelser, snu på retningen av flisen osv.

 • Kontaktinfo

  Flis & Interiør AS
  Kjennergrinda 2
  3420 LIERSKOGEN
  Tlf: 32 84 99 80
  E-post: post@flisinterior.no
 • Åpningstider:

  Åpningstider
  Man - Ons: 07:00-18:00
  Torsdag: 07:00-19:00
  Fredag: 07:00-17:00
  Lørdag: 10:00-15:00